HONUNGSKAKA

Ingredienser:

125 gram smör   

3 ½ dl farin- eller råsocker

500 gr honung                

½ tsk hjortronssalt

finrivet skal av 1 apelsin

finrivet skal av 1 citron

½ – 1 tsk nejlika

½ – 1 tsk kanel

½ – 1 tsk finriven ingefära

3 ägg

8 ¼ dl vetemjöl

Värm honungen antingen i vattenbad eller mikron tills den är ljummen och har lätt att rinna ur burken. Låt svalna om den blir för varm. Smörj en vanlig långpanna eller använd bakplåtspapper i bottnen. Rör samman smör, socker och honung. Tillsätt alla kryddorna, fruktskalet, äggen, hjortronsaltet och vetemjölet. Bred ut den tjocka degen i långpannan. Grädda ca 20 min i 200 grader. Om du provar kakan med en sticka ska den vara torr när kakan är klar. 

Kakan håller sig bra så ett tips är att dela upp och förvara. Den blir också mjukare och saftigare efter någon dag.

Prova att servera med färska bär och grädde eller varför inte med saltat smör!

 

G

HONUNGSKOLA MED LIMESMAK

Ingredienser

2 dl flytande honung
2 dl vispgrädde
1 dl socker

100 g smör
rivet skal av 1 lime

Portioner: 60 bitar

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll i honung, grädde och socker. Koka utan lock under omrörning tills smeten håller kulprov, det tar cirka 15 minuter. (Några droppar av smeten i iskallt vatten skall kunna rullas till en seg och ganska fast kula.) Tillsätt limeskal och häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna något, skär i bitar. Förvara i kylen.