HONUNGSKAKA
Ingredienser:
125 gram smör
3 ½ dl farin- eller råsocker
500 gr honung
½ tsk hjortronssalt
finrivet skal av 1 apelsin
finrivet skal av 1 citron
½ – 1 tsk nejlika
½ – 1 tsk kanel
½ – 1 tsk finriven ingefära
3 ägg
8 ¼ dl vetemjöl
Värm honungen antingen i vattenbad eller mikron tills den är ljummen och har lätt att rinna ur burken. Låt svalna om den blir för varm. Smörj en vanlig långpanna eller använd bakplåtspapper i bottnen. Rör samman smör, socker och honung. Tillsätt alla kryddorna, fruktskalet, äggen, hjortronsaltet och vetemjölet. Bred ut den tjocka degen i långpannan. Grädda ca 20 min i 200 grader. Om du provar kakan med en sticka ska den vara torr när kakan är klar.
Kakan håller sig bra så ett tips är att dela upp och förvara. Den blir också mjukare och saftigare efter någon dag.
Prova att servera med färska bär och grädde eller varför inte med saltat smör!
G